Przepisy rybne

Według babci Halinki i dziadka Wieśka

Kotlety rybne

  • 2kg fileta z dorsza
  • 2 suche bułki wcześniej namoczone w wodzie
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmielić, następnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju.
Opcjonalnie można dodać zmieloną słoninkę lub boczuś:)

Śledzie  solone w zalewie

1. Solone śledzie sfiletować, ściągnąć skórę i wyciągnąć ości.
2. Tak  przygotowane śledzie wypłukać w zimnej wodzie- NIE MOCZYĆ.
3. Pokroić w dzwonki
4. Obrać cebulę, pokroić ją w plastry i wyłożyć nią dno miski ( salaterki)
5. Na cebulę wyłożyć dzwonki śledzia.
6. Na tak przygotowaną potrawę położyć liść laurowy , pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie
7. Następnie ponownie warstwę cebuli i kolejną warstwę śledzi
8. Całość zalewamy zalewą octową- woda + ocet w proporcji pół na pół
9. Tak przygotowaną potrawę odstawiamy na trzy dni.
10. Po trzech dnia zlewamy zalewę
11. Na salaterce warstwami układamy tylko cebulę i śledzie.
12. Tak przygotowane śledzie możemy zalać olejem , bądź octem- według preferencji.

Potrawa ze świeżych śledzi

Potrawa na 1 kg śledzi

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Do zalewy włożyć filety ze śledzi i odstawić na 24 godziny. Gdy płaty będą białe wyjmujemy je z zalewy i zdejmujemy skórkę ( lub zostawiamy skórkę). Całość posypujemy pieprzem ziołowym, przekładamy drobno posiekaną cebulką i zalewamy olejem

Ryba w zalewie pomidorowej

1. 1kg fileta z dorsza lub tuszki flądry posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
2. Rybę wyłoży do głębokiego naczynia
3. 3-4 cebule obrać pokroić w krążki i dusić na oleju.
4. Do cebuli dolać wody oraz przyprawy- liść laurowy, ziele angielskie, cukier do smaku. Całość dusić, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i dalej dusić, do momentu zgęstnienia.
5. Zalewą zalać przygotowaną wcześniej rybę.
6. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Ryba w zalewie octowej

1. 1kg fileta z dorsza lub tuszki flądry posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju.
2. Rybę włożyć do głębokiego naczynia
3. 3-4 cebule pokroić w krążki
4. W garnku zagotować 1 szkl. Octu z 4 szkl. Wody, do tego dodać cebulę i przyprawy ( cukier , sól, ziele angielskie , liść laurowy). Wszystko gotować 10 min.
5. Gorącą zalewą zalać wcześniej przygotowaną rybę
6. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.